Riziko udržania deficitu v budúcom roku predstavuje 136 mil. eur

28.11.2012 Bratislava

Bratislava 28. novembra (TASR) - Národná banka Slovenska (NBS) pri uvažovanej štruktúre a objeme navrhovaných konsolidačných opatrení vníma v rozpočte verejnej správy na nasledujúce tri roky viaceré riziká, a to na strane príjmov aj výdavkov. Vyplýva to z aktuálnej analýzy návrhu rozpočtu, ktorý dnes zverejnila centrálna banka.

V oblasti rozpočtových príjmov predstavuje podľa NBS riziko v dôsledku horšieho makroekonomického vývoja okolo 160 miliónov eur, pri výdavkových položkách približne 426 miliónov eur. "Po zohľadnení vytvorenej rezervy v rozpočte, s prihliadnutím na scenár NBS ohľadne odchodu ľudí z II. piliera, tak fiškálne riziko udržania deficitu predstavuje objem 136 miliónov eur alebo 0,2 % HDP," konštatuje vo svojej analýze centrálna banka.

Vláda ešte v októbri schválila návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015, ktorého primárnym cieľom je zníženie deficitu verejných financií na 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2013. To je v súlade s medzinárodným záväzkom SR pre ukončenie procedúry nadmerného deficitu. V ďalších rokoch by mal schodok ďalej klesať tempom 0,5 % HDP ročne.

Ak by sa v budúcom roku neprijímali žiadne opatrenia, deficit by sa podľa NBS mohol zvýšiť až na takmer 6 %. Pre naplnenie rozpočtových cieľov je tak potrebné prijať konsolidačné opatrenia v objeme 3 % HDP v rokoch 2013 a 2014 a 3,3 % HDP v roku 2015. Vláda predpokladá zníženie deficitov kombináciou viacerých krokov, nie všetky však majú trvalý efekt na zlepšenie hospodárenia verejných financií, pripomína centrálna banka.

"Časť z nich má jednorazový, dočasný charakter s pozitívnym vplyvom na zníženie schodku rozpočtu iba počas obdobia ich platnosti. Jedná sa o opatrenia ako rozšírenie vymeriavacieho základu pre odvod bankového sektora, osobitný odvod z podnikania v regulovaných odvetviach, zdanenie nerozdelených ziskov spred roka 2004 osobitnou sadzbou dane, či príjem z digitálnej dividendy," priblížila NBS s tým, že takéto dočasné opatrenia dosiahnu v budúcom roku 0,7 % HDP.

V dôsledku ich dočasného charakteru bude podľa NBS potrebné pre naplnenie stanovených rozpočtových cieľov vyvinúť dodatočné konsolidačné úsilie v objeme 1 % HDP v roku 2014 a 0,5 % HDP v roku 2015. "Jednorazové opatrenia teda predstavujú odloženú konsolidáciu, ktorú bude v budúcnosti nutné nahradiť permanentnými opatreniami," avizuje centrálna banka.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) v utorok (27.11.) informoval, že v dôsledku horšieho ekonomického vývoja budú daňové a odvodové príjmy v tomto roku pravdepodobne nižšie o ďalších 276 miliónov eur a v budúcom roku o približne štvrť miliardy eur. To si bude vyžadovať úpravu pôvodného návrhu rozpočtu priamo v Národnej rade (NR) SR. Kažimír však trvá na tom, že výsledkom bude rozpočet s deficitom pod 3 % HDP. Návrh už obsahuje rezervy v objeme takmer 550 miliónov eur.

Podľa vládneho návrhu, o ktorom bude rokovať parlament na svojej aktuálnej schôdzi, má hotovostný schodok štátneho rozpočtu budúci rok klesnúť o 616 miliónov eur na 3,059 miliardy eur. Rozpočet verejnej správy na nasledujúce tri roky je zostavený tak, aby deficit v budúcom roku dosiahol 2,9 %, v roku 2014 na úrovni 2,4 % a v roku 2015 vo výške 1,9 % HDP.
 

Vyberte región